onsdag 20 mars 2013

Boohaki?

Jag följer med en het debatt hos det svenska hästfolket.
För ett par dagar sedan sändes ett program liknande 'Uppdrag Granskning', i SVT om så kallade hästhandlare.
Där framgick att en köpare köpt häst från en känd hästförsäljare i Sverige och hästen blev besiktad och gick igenom u.a (utan anmärkning). Några dagar senare blev den nyinköpta hästen halt och ny undersökning påbörjades, hästen visade sig då att efter ryggröntgen, lida av ryggkotorna var så tätt att det nöp hästen varje gång den hade en ryttare på ryggen. Stackars häst.


Köparen ville reklamera hästen för sk prisreducering, men säljare vägrade, hästen såldes ua.
Och där börjar tvisten. Noteras bör att köparen uttryckligen ville friröntga hästen (dvs inkl ryggröntgen) då hon tidigare haft en häst med ryggproblem. Och hästen gick igenom, även fast det syntes på ryggplåtarna dessa tornutskott som låg för tätt. Veterinärmisstag? Enlig vetten var de 'inom normalvariation'.. Ok...? I dagsläget står köparen med en häst som inte går att rida.

Ett annat fall handlade om en unghäst som blev besiktad och klar för köp och hästen åkte hem med den nya ägaren. Hästen började gå orent och reklamerades efter att den nya köparen upptäckt en lös benbit. Fallet gick hela vägen till rätten och köpet hävdes, dvs säljaren köpte tillbaka hästen.
En månad efter tvisten var hästen såld igen till nya ägare som i sin tur också lägger märke till att hästen är oren, tvist börjar igen och efter ett par månader ger köparen upp och bedömmer att hästen ska avlivas på grund av sin lösa benbit. Hittade en video på nämda häst (2 år gammal dock..)och enligt vad jag förstod ska den lösa benbiten sitta i ett bakben, men jag tycker att hästen är oren på fram. Fin häst dock.



Det svåra är ju att veta vad som egentligen hänt och hur ska man våga köpa häst? Det är ju mycket pengar och helst av allt vill man ju få en frisk häst, de skadar ju sig endå.
Ska man kunna lita på företag (och privatpersoner för den delen..)?

Jag röntgar gärna en potentiell häst. Jag blev av med nästan 500 spänn på en eventuell unghäst, men jag är så glad att jag gjorde denna undersökning, för det visade sig att hästen hade pålagringar på båda framkotorna! Vid en ålder på 5 år!! Det blev inget köp. Men en saftig räkning från kliniken.
Fast med detta tvprogram i ryggen, är det ju tydligen ingen garanti, även fast man röntgar hästen från topp till tå.

För att inte tala om den svarta skönheten som dog fyra dagar efter ankomst till stallet.. Då man skulle ha varit mer hårdhudad och drivit saken vidare, men det var enklare att begrava hästen och glömma eländet.


Fina Aston.
 
Det om det.
Men vi ska ju givetvis glädja oss åt alla dessa underbara hästar som har fått fina nya ägare och de som har varit så nöjda med sitt hästköp. Tyvärr är det ju så att ett program liknande Plus drar alla hästaffärer över samma kam, även fast många av dem har slutat lyckligt!
Jag har handlat några hästar, från Finland, Sverige, Tyskland och Litauen och det har alltid slutat bra, förutom den här svarta då..
 
Det var mina tankar för idag, ha en trevlig onsdag!
 
/Rita
 


Inga kommentarer: