fredag 5 september 2008

Hackamore?



Igår.


Igår hade jag en "ones in a lifetime experience".

För ni som inte vet något om hästar, titta bort.

Igår red jag mitt sto på hackamore, fråga mig inte varför, men jag fick för mig att prova hackamore.
Hon gick så jävla bra! Min häst som alltid stressar och svettas när man galopperar, var lugnt som en filbunke, inget stress, inget svett. Hon kändes så fin och mjuk i handen, som om man höll två små fågelungar i händerna. Helt fantastisk. Jag är mållös.
Jag har kämpat i 6 års tid med att nån dag få känslan av harmoni när vi galopperar.

Igår hände det.

Kanske det är därför jag är så lycklig nu? 6 år är en lång tid...

Jag kan inte förstå.
Mitt sto trivdes så bra med hackamore, hon njöt av att få vara lugn och ej stressad. Alla hennes muskler slappnade av fråm början till slut. Jag kan ärligt säja att stoet trivdes, hon ville riktigt "visa upp" sig, trampa högt med frambenen och var full av livsglädje.

Livet leker. Hästen är på topp.

Tack hackamore. =)

P.s kanske det låter som om vi har haft muchos problemos, men jag är bara så nogrann. Millimeter, millimeter. Det har varit en minimal kamp mellan oss.
Bilden ovan är från Kiuruvesi, banhoppningssprovet. (-08)
Bilderna nedan är från Kiuruvesi, serie bilder i vattnet. (-08)

3 kommentarer:

maja sa...

Det låter bra, du är så duktig! men du kan väl åtminstone berätta om hackamore är en sak eller en ridstil eller ett kommando.. :)

Anonym sa...

Beundransvärda tjej! Men,öh, en tanke- Varför rids inte alla hästar med hackamore? I munnen finns så mycket känsligt, tänder och tunga och slemhinnor som hamnar i kläm.. och en järnklump som drar i giporna. Hästen känner bara ett tryck på nosbenet med hackamoren och slipper alla verktygen i käften och kan koncentrera sig på vad den ska göra. Kramen på sej!

Rita sa...

Du har så rätt, faster! Jag antar det beror på att hackamore inte är "så vanligt", plus att det är lite svårare att styra och jobba med hästen på samma sätt som när man har ett bett i munnen. Som jag ser det, det är inte bettet som bestämmer hur starkt bettet är - utan dina händer.
Ridningen är en KONST! TEKNIK! Ej styrka. =)
"Där konsten tar slut - tar våldet vid."